Je hebt een bezichtiging gehad en je wilt de woning graag hebben. Wanneer is het verstandig om te bieden op een huis? En kun je een bod doen om per onderhandeling tot elkaar te komen of is het goed om ineens je maximale bod uit te brengen?

Aankoopmakelaar Menno Grandia uit Utrecht geeft advies over hoe je op een huis kan bieden.

Wil je bieden op een huis? Informeer eerst bij de verkoopmakelaar.

Als je enthousiast bent over een woning dan is het vaak verstandig om niet te lang te wachten met een bod. Check tijdens de bezichtiging bij de verkoopmakelaar eerst even hoeveel kijkers er zijn en of er meerdere kijkdagen zijn om wellicht een tweede keer te komen kijken. Je ziet een tweede keer namelijk veel meer details. Als er meerdere kijkdagen zijn, vraag dan aan de verkoopmakelaar of de kans bestaat dat de woning diezelfde dag nog verkocht wordt of dat verkopers sowieso alle bezichtigingen afwachten. Hiermee kun je inschatten hoeveel tijd je hebt om op het huis te bieden. Het is nogal een beslissing, dus een nachtje erover slapen zou niet gek zijn.

Benieuwd naar wat wij aankopen binnen een bepaalde prijsklasse? Bekijk onze recente aankopen!

Bieden op een woning

Wanneer breng je een bod uit?

1. Tijdens de inschrijving bod uitbrengen.

Soms hoor je direct bij binnenkomst al dat er (veel) meer kijkers komen of geweest zijn en dat de verkoopmakelaar een aantal dagen na de bezichtiging, vóór een door hem bepaald tijdstip, een maximaal bod van alle geïnteresseerden wenst te ontvangen. Waarop de verkoper zijn keuze kan maken. Dit noemen ze een ‘inschrijving’.

2. Direct een bod uitbrengen.

Direct je beste bod uitbrengen kan natuurlijk ook. Je schakelt hiermee de denkers uit, al ben ik er niet zo’n fan van. Vaak wacht de verkopende makelaar toch het einde van het bezichtigingsblok af en gaat dan pas over tot overleg. Waarom niet even wachten dus? En tegen het einde dag een bod uitbrengen.

3. Einde dag op een huis bieden.

Een bod doen aan het einde van een kijkdag kan succesvol zijn. Als dat bod veel zekerheid biedt (weinig voorwaarden en een aankoopmakelaar dragen hieraan bij), dan zou het huis aan het einde van de dag zomaar eens van jou kunnen zijn. Het betreft hier je beste bod. Zorg dat je dan wel een eindtijd opneemt in je voorstel. Zo niet, dan zal de makelaar vaak wachten met reageren totdat er andere biedingen binnen zijn en wellicht een dag later pas reageren.

4. Langer wachten met bieden.

Mocht er geen druk zijn van andere kijkers, of staat de woning al wat langer te koop, dan is de tijd op je hand en kun je in sommige gevallen wat langer wachten met het bieden op een huis. Je hebt dan rustig de tijd om zaken uit te zoeken en de verkopers wat langer te laten wachten, waardoor zij later wellicht sneller genegen zijn om ‘ja’ te zeggen. In de regel begin je in dit geval met een bod onder de vraagprijs en probeer je in onderhandeling te raken met de verkopers.

Bieden op een woning

Wel of geen aankoopmakelaar?

Vraag ook of er veel aankoopmakelaars geweest zijn. Is het antwoord ‘ja’, dan is het zeker raadzaam ook een aankoopmakelaar in te schakelen. Zo ben je op dit punt niet in het nadeel. De verkoopmakelaars kennen de aankoopmakelaars vaak en zullen, als verkopers voor zekerheid gaan, eerder voor een koper met een aankoopmakelaar gaan. Deze is vaak beter geïnformeerd en de verkoopmakelaar kent de werkwijze van de bewuste aankoopmakelaar. Wil je meer kans maken? Neem contact met ons op.

Menno Grandia

NVM aankoopmakelaar