FAQ

Wat moet je weten over een aankoop­makelaar?

Grandia Aankoopmakelaars

Een NVM aankoop­makelaar behartigt alleen jouw belang

Bij de aankoop van een woning kan een aankoopmakelaar veel voor je betekenen. Een aankoopmakelaar werkt namelijk alleen voor jou en nooit voor de verkopende partij. Hierdoor heb jij iemand die met je meekijkt, je behoedt voor een miskoop en iemand die weet wat hij aan het doen is en het leuk vindt om deze ervaring met je te delen.

Maak snel kennis met de aankoopmakelaar van Utrecht!
Ben je op zoek naar een ervaren NVM aankoopmakelaar in Utrecht? Bel ons dan om je wensen te bespreken! Kom je liever langs, dan kan dat natuurlijk ook. We zijn gevestigd op één van de mooiste plekjes van de stad.

Grandia Aankoopmakelaars

Wat kun je verwachten van jouw aankoop­makelaar?

Een aankoopmakelaar is gespecialiseerd in het (aan)kopen van huizen. Een gewone makelaar regelt de verkoop, maar soms ook de aankoop van huizen. Voor jou als koper is het grootste voordeel van een aankoopmakelaar dat hij alleen voor kopers onderhandelt en daardoor onafhankelijk is. Door ons specialisme worden we veel ingeschakeld en hebben we veel recente ervaring die goed van pas komt tijdens een bezichtiging of een onderhandeling.

De NVM ziet er streng op toe dat de aangesloten makelaars ethisch handelen. Traditionele makelaars (die huizen kopen én verkopen) moeten natuurlijk ook onafhankelijk zijn. Toch raden wij je aan ook zelf kritisch te zijn en een professionele NVM aankoopmakelaar in te schakelen om eventuele belangenverstrengeling te voorkomen

De situatie is vergelijkbaar met twee mensen die een juridisch geschil hebben. Elke partij neemt dan een eigen advocaat in de arm. Met een makelaar is het net zo. Hij kan maar één van de twee partijen vertegenwoordigen. Een traditionele makelaar kan dan wel van rol wisselen: de ene keer de kopende partij vertegenwoordigen en de andere keer de verkopende partij. Maar hij mag dus nooit beide rollen vervullen bij hetzelfde huis.

Waar moet je op letten bij een aankoop­makelaar?

Aangesloten bij NVM

Kies een aankoopmakelaar die aangesloten is bij de NVM

Kennismaking

Maak eerst kennis met jouw NVM aankoopmakelaar

Duidelijke afspraken

Maak vooraf duidelijke afspraken over jouw wensen en budget

De 10 meest gestelde vragen over de aankoop­makelaar

Deskundigheid, ervaring en marktkennis maken dat de aankoopmakelaar duizenden euro’s, tijd en problemen voor je kan besparen. De kosten van een aankoopmakelaar verdien je terug in:

  • lagere koopprijs dan jijzelf zou kunnen realiseren;
  • inzicht in de waarde van de woning;
  • tijdwinst door deskundige afwikkeling van alle zaken;
  • essentiële informatie over de woning, zoals: erfdienstbaarheden, vereniging van eigenaars, bouwkundige staat (is het nodig dat er bouwkundig wordt gekeurd, onder welke voorwaarden en met welke omschrijving), bestemmingsplan e.d;
  • een strategische onderhandeling: op het juiste moment in de onderhandelingen de voorwaarden van de koop, overname roerende zaken, transportdatum etc. naar voren brengen.

In overleg met jouw aankoopmakelaar is het zeker mogelijk. Heb je een huis gevonden? Neem dan zo snel mogelijk contact op. De aankoopmakelaar zal dan de woning gaan opnemen en je informeren over de belangrijke aspecten en persoonlijk advies geven. Vanaf dat moment kan de aankoopmakelaar de aankoop opstarten en je hierin begeleiden.

Als er uiteindelijk geen koopovereenkomst is gesloten, hoef je in principe niets af te rekenen. Overleg van te voren met jouw aankoopmakelaar over het tijdstip van betaling. De meeste makelaars verrekenen de courtage op de datum dat de koopakte is getekend en je de nieuwe eigenaar van de woning wordt. De werkelijk gemaakte kosten, zoals een bouwkundige keuring, worden uiteraard wel in rekening gebracht.

Nee, je kunt de kosten van een aankoopmakelaar niet meefinancieren. Het maximale leenbedrag is per 1 januari 2018 verlaagd naar 100 procent van de marktwaarde van de woning. Het is wel mogelijk om de kosten voor het afsluiten van een hypotheek af te trekken. Kosten die hieronder vallen zijn bemiddelingskosten voor het krijgen van een hypotheek, taxatiekosten, notariskosten en kosten voor de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie.

Nee, de aankoopmakelaar mag de woning niet taxeren. De taxatie voor de financiering dient te geschieden door een makelaar/taxateur die onafhankelijk is. Jouw aankoopmakelaar kan wel de taxatie voor je regelen.

Ja, dat is mogelijk. Bij iedere woning die te koop wordt aangeboden kan een aankoopmakelaar voor je bemiddelen. Ook als het huis niet bij een NVM-makelaar te koop staat.

Je kunt de eerste bezichtiging uiteraard zonder de aankoopmakelaar doen. De eerste indruk is belangrijk!

Voldoet het huis aan jouw wensen? Dan bel je met een NVM-aankoopmakelaar om een afspraak te maken voor een tweede bezichtiging. Je bezichtigt bij een tweede keer het pand dan samen met jouw aankoopmakelaar en met de verkopend makelaar. Vervolgens bespreekt jouw aankoopmakelaar alles met betrekking tot het pand met je en bepaal je gezamenlijk het te volgen traject.

De makelaar die de woning in de verkoop heeft, behartigt de belangen van de verkoper. Hij of zij mag je dus niet helpen bij het te volgen onderhandelingstraject.

Je doet er goed aan om zelf een aankoopmakelaar in te schakelen. Jouw aankoopmakelaar is een deskundige, heeft kennis van de plaatselijke markt en het belangrijkste: hij behartigt jóúw belangen. Ook heeft Grandia Aankoopmakelaars al ruim 10 jaar ervaring met het aankopen van huizen.

Ondanks de informatieplicht van de verkopende partij, heeft de koper ook een onderzoeksplicht. Jouw aankoopmakelaar kan je daar nader over informeren.

Een aankoopmakelaar is over het algemeen geen hypotheekadviseur. Wel kan hij voor je een afspraak maken bij een hypotheekadviseur.

Op de dag van de overdracht (transport bij de notaris) zal jouw aankoopmakelaar regelen dat je samen jouw nieuwe huis kunt inspecteren.

Komen er tijdens de inspectie gebreken naar voren? Dan zal de aankoopmakelaar actie ondernemen voordat de akte wordt getekend bij de notaris. Meestal worden tijdens deze inspectie ook de meterstanden voor gas, licht en water opgenomen.

Ook als er problemen zijn na het ontvangen van de sleutel kun je terecht bij jouw aankoopmakelaar. Indien nodig zal hij of zij contact opnemen met de verkoper (via de verkopend makelaar) en de problemen voor je proberen op te lossen.

Grandia Aankoopmakelaars

Al een huis op het oog?

Bij de aankoop van een woning kan het belangrijk zijn dat je snel handelt.
Neem gerust contact met ons op om de beste aanpak te bespreken.